Napelem kisokos

Segítünk eligazodni a napelemek világában!

Hogyan működik a napelemes rendszer?

A folyamat dióhéjban a következő:

  • Napból érkező elektromágneses sugárzást befogják a napelemek, és egyenáramot termelnek.
  • Az Inverter átalakítja a napelemeknél keletkezett egyenáramot váltó árammá. Ezt a váltó áramot használjuk a hétköznapi életben a házunknál.
  • A napelemből érkező, és már átalakított energiát elhasználja az éppen működő fogyasztóink, pl mosógép, hűtő,s ha marad ezen felül még energiánk akkor a szolgáltató hálózatába megy tovább a az oda-vissza számlálós villanyórán keresztül. (aki ezt elszámolja nekünk).

Mi a helyzet, ha nem süt a nap?

Ahhoz, hogy működjenek a napelemek napfény kell, de ez nem jelenti azt, hogy sötét, felhős időben, vagy éjszaka áram nélkül maradna a házunk.

Felvételezni mindig ugyanúgy tud áramot, mint azelőtt. A különbség csak az, hogy termel hozzá extra áramot, amit vagy elhasznál rögtön, vagy visszaküldi a hálózatba a villanyórán keresztül. Ez a mérőeszköz már számolja mind a két irányba az energiát (mértékegysége kWh.)

Sokszor termelünk szép napos időben több energiát, mint amit el tudna a ház használni, ilyenkor, termelünk be a hálózatba, amit az energiaszolgáltató a villanyóra segítségével archivál.

Éjszaka, vagy borús időben, mikor nem termelnek a napelemek, ugyanúgy jön az áram a hálózatról mint korábban. Természetesen ez fogyasztásként jelentkezik. 

Mi az a szaldós elszámolás?

Nos, ha süt a nap termeli, ha borús, akkor pedig vásárolja az energiát – miként képződik ebből egyensúly, és eredményeként 0 Ft-os villanyszámla az éves  elszámolási periódus végére?

Úgy, hogy (Európában csak nálunk) úgynevezett szaldós elszámolás szerint számol az energiaszolgáltató, és a napelemes rendszerek tulajdonosai között.

Tehát évente egyszer van leolvasás, megnézik, hogy hány kWh-t termeltél, és mennyit fogyasztottál. a különbözet mértéke az elszámolandó mennyiség.

Ha jól lett megtervezve a rendszer, akkor az éves eredmény azt fogja mutatni, hogy felállta az egyensúly, senki sem tartozik senkinek,  gyakorlatilag semmibe sem került a tulajdonosnak az elektromos energia, az adott év során.

Elérhetőségeink

2040 Budaörs, Vasút utca 15.

+36 20 953 1051

solar@chs.hu

Termékkínálatunk