Hírek

2024. január 1-jén indul Napenergia Plusz Program!

2023.12.14.

A kormány bejelentette, hogy januárban indítja napelem pályázatát, melynek keretein belül maximum 15 160 db pályázatot fogadnak.

A Napenergia Plusz Program közel 76 milliárd forintos lakossági pályázat. A napelem telepítési beruházások 66%-át fizeti az állam, azaz pályázatonként maximum 5.000.000 forintot, vissza nem térítendő módon.           

Mi a Napenergia Plusz Program célja?

A napelem pályázat célja, hogy támogassa a háztartásokat a rezsicsökkentésben, mivel a zöldenergia használatával a hálózati villamosenergia fogyasztás csökken. Emellett mérséklődik az üvegház hatású gázok kibocsátása is, így a környezetre gyakorolt káros hatások is mérséklődnek. További cél, hogy ösztönözni szeretnék a háztartások energetikai szempontú öngondoskodását. (Napenergia Plusz, 2023.)

A XVI. Szolár Konferencián bejelentették, hogy az eredetileg tervezett, legnagyobb telepíthető napelem-rendszert 4 kW helyett 5kW-ra emelik és a hozzá tartozó energiatároló méretét pedig 8-ról 10 kWh-ra. Így a megtérülési idő körülbelül 10 év lesz. (MNNSZ, 2023.)     

Mi a regisztráció menete?

A napelemre és az energiatárolóra együttesen, kizárólag új beruházásra lehet majd pályázni, Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig hangsúlyozta, hogy csak azok vehetnek részt a programban, akik most adják be igényüket napelemes rendszer telepítésére, és már az új bruttó elszámolási rendszerbe kerülnek vele, írta a HVG.

A Napenergia Plusz Program előzetes regisztrációjának időpontja 2024. január 15.

Fontos, hogy az előregisztráció nem azonos a támogatási kérelem benyújtásával. A támogatási kérelem benyújtása a sikeres előregisztrációt követően, a kivitelezővel történő vállalkozási szerződés megkötését, valamint a háztartási méretű kiserőmű létesítésére irányuló csatlakozási kérelem szolgáltatóhoz történt benyújtását követően lehetséges! (NFKÜ Zrt.)        

Napelem-rendszer működése

De hogy is néz ki ez pontosan, leegyszerűsítve? A napelem-rendszer 3 részből áll: napelem, inverter és energiatároló. A napelem a beérkező napfényből egyenáramot termel. Ahhoz, hogy ezt hasznosítani tudjuk, megfelelő feszültségű váltóárammá kell átalakítani, ami az inverter feladata. Ezután továbbítja a különböző háztartási eszközök felé a már számunkra is feldolgozható villamosenergiát. A megtermelt és fel nem használt többlet az energiatárolóba kerül, és bármikor hasznosítható.

Napelem-rendszer részei: napelem panelek, inverter, energia tároló, fogyasztók, hálózat

Eljött az energiatárolók ideje!

A napelem-rendszer telepítéshez a CHS Energetika energiatárolója biztonságos és megbízható választás, mivel a Beenergy magyar fejlesztésű, kifejezetten a hazai igények által kialakított energiatároló, így a jogi követelményeknek is tökéletesen megfelel.

Beenergy a CHS Energetika saját fejlesztésű energia tárolója

Megfelelő inverter párosítással az átkapcsolás a napelemes rendszerből, hálózatból, vagy energiatárolóból 20 ms alatt történik, így nem kell aggódni az áramszünetek miatt, az ellátás ugyanolyan folyamatos, mint hálózati energia használat esetén.

Az energiaellátás akár teljesen független lehet, mivel megfelelő időjárási viszonyok mellett a hálózati fogyasztás le is nullázható.

Energiatárolónknál fokozott figyelmet fordítottunk a biztonságra, így az egyik legmodernebb technológiának számító LiFePo3 cellákat alkalmaztuk, melyek nem hajlamosak intenzív öngyulladásra, mint Li-ionos társaik. Az eszköz folyamatosan figyeli a cellák hőmérsékletét, feszültségét és áramerősséget, hogy bármilyen rendellenességet tapasztalva azonnal közbeléphessen. Az eszköz biztonságosságát tovább növeli, hogy más energiatárolásra alkalmas megoldásokkal szemben a bekötés masszív, 95mm2-es kábellel történik.

A Beenergy Smartbox segítségével könnyen okosotthon kompatibilissé tehető a napelem-rendszer.

Mivel ezek a beruházások kifejezetten hosszú távúak, kulcsfontosságú, hogy minden komponens a legjobb minőségű legyen, ezzel is támogatva a lehető leghosszabb élettartamot.

A Beenergy kifejezetten ügyel arra, hogy ez minden esetben megvalósuljon, és a háztartások energia ellátása hosszú éveken át zavartalan legyen.

Beenergy energiatároló mindig biztonságos megoldás

Találjuk meg (együtt) az Önnek legideálisabb napelem-rendszert!

A CHS Energetika csapata ügyfeleit a legszakszerűbb, legfrissebb információkkal, tanácsokkal látja el annak érdekében, hogy ügyfelei igényei alapján a legideálisabb rendszer kerüljön kialakításra.

A napelem-rendszer telepítés költségei több paramétertől is függ, így ez háztartásonként eltérő lehet. Tegye meg az első lépést velünk, és kérjen díjmentesen árajánlatot!

Források: HVG.hu
Magyar Napelem Napkollektori Szövetség
Nemzeti Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt.