Hírek

Visszatáplálási stop és szaldós elszámolás

2023.05.24.

Kedves Partnereink, alább olvashatják a CHS Energetika jogi partnerének – Bán, S. Szabó, Rauch & Partners – részletes tájékoztatóját az ideiglesen felfüggesztett visszatáplálási időszakra vonatkozóan.

Az alábbiakban foglalom össze az álláspontunkat a jelenlegi jogszabályi környezet alapján:

Az ún. szaldó elszámolást jelenleg a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól szóló 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet 9. § (2a) és (2b) bekezdései szabályozzák. Ezt módosítja 2024. január 1-től a 13/2022. (XI. 18.) MEKH rendelet. Ennek alapján a 2024. január 1-e előtt üzembe helyezett, HMKE rendszer esetében az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024. január 1-e utáni első elszámoló számlával érintett időszak végéig szaldós rendszerben lehet maradni. Voltak olyan sajtóhírek, miszerint korábban üzembe helyezett rendszerek bővítése esetén a bővítéstől számított 10 év az időtartam, de álláspontom szerint ez nem olvasható ki a jogszabály szövegéből. A módosított rendelkezések ugyanis akként fogalmaznak, hogy a fenti főszabálytól eltérően bruttóba megy át mindenki, aki kéri, vagy aki a 2024. január 1-e előtt létesített rendszer bővítését 2023. december 31-e után tette meg.

Emellett jelzem, hogy aki 2022. november 1-től, illetve azt követően kér a HMKE rendszerére engedélyt, ott a hálózatba történő betáplálás lehetősége ideiglenesen fel van függesztve a 413/2022. (X. 26.) Korm. rendelet alapján. Ugyanakkor a 112/2023. (III. 31.) Korm. rendelet alapján a felfüggesztés (akár részleges) megszüntetéséről a Kormány a MEKH javaslatára rendeletben fog dönteni és a 6. § (2) bekezdés alapján értesítve lesz az az igénybejelentő a zárolás feloldásáról, aki 2022. november 1-től, illetve azt követően kér a HMKE rendszerére engedélyt. Az ideiglenes intézkedés ütemezett kivezetésére a Kormány szerint ősztől kerülhet sor.

Mindezek alapján, aki 2023-ban beadja az igényét, az a jelenlegi szabályozás alapján még benne marad a szaldóban 10 évre, viszont az, hogy betáplálhat-e a hálózatba, leghamarabb ősszel fog kiderülni. Amennyiben a hálózatba való betáplálás lehetségessé válik, arról az elosztó tájékoztatást fog adni az igénybejelentő részére.


Jelzem, hogy mivel az irányadó szabályozás gyakran és jelentősen változik, így a fenti vélemény megállapításai akár a közeljövőben is meghaladottak lehetnek.

Üdvözlettel,
Dr. Szabó Gergely
ügyvéd, attorney-at-law